توسعه پايدار روستايي
توسعه پايدار را ميتوان به مثابه فرآيند تغييرات چند بعدي موثر بر جامعه روستايي تعريف نمود. رشد اقتصادي، بهبود شرايط محيطي و حفظ ارزشهاي محيطي به گونهاي مساوي از مشخصههاي مهم آن است (ازكيا و ايماني، 1387: 23). توسعه پايدار داراي مفهومي جامعي است كه همه جنبههاي زندگي بشر را در بر ميگيرد و اجراي آن مستلزم دگرگونيهاي وسيع در همه جنبههاست. آن به معناي مديريت و حفاظت منابع طبيعي و جهت دادن به تحولات اقتصادي و نهادي است به ترتيبي كه نيازهاي حال و آينده به صورت مستمر و پايدار تامين گردد (استعلاجي،1381: 31).
در تعريف توسعه پايدار روستايي آمده است كه: فرآيند تغيير پايدار اجتماعي – فرهنگي، اقتصادي و محيطي است كه براي افزايش رفاه بلند مدت جوامع روستايي طراحي ميشود. در جاي ديگر آمده است، توسعه پايدار روستايي رهيافتي براي توسعه است كه در آن كارآيي، عدالت و پايداري با هم تلفيق شدهاند به صورتي كه كارآيي متضمن استفاده بهينه از منابع طبيعي است، عدالت متضمن فقرزدايي و كاهش شكاف بين فقرا و ثروتمندان است و هدف از پايداري نيز، پايداري معيشت با حفظ امرار معاش آينده از طريق حفظ منابع طبيعي ميباشد (مسلمي،1385: 133).
عمران و توسعه روستايي در چند دهه اخير همواره يكي از دغدغههاي اصلي توسعه در ايران و اكثر كشورهاي در حال توسعه بوده است. در بسياري از كشورها توسعه روستايي به مثابه راهبردي بااهميت براي تأمين نيازهاي اساسي و توزيع بهينه منافع ناشي از توسعه ملي تلقي شده و بدين منظور نيز با شيوههاي متعدد، الگوهاي متنوعي براي توسعه روستايي تجربه شده كه عمدتاً دستاوردهاي مطلوبي نداشته و هنوز نيز سهم جوامع روستايي جهان سوم از توسعه و پيشرفت بسيار اندك است و اكثر فقراي اين كشورها يا در روستاها بسر ميبرند و يا شهرنشيناني عمدتاً حاشيه نشين با منشأ روستايي بودهاند. (دانهكار و محمودي، :2)
نظرات شما عزیزان:
+ نوشته شده در چهار شنبه 30 فروردين 1391برچسب:,ساعت 23:17
توسط
هادی فتحی
| نظر بدهيد